Bordercollie

AD

De Bordercollie staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart, Bruin

  • Vacht:
  • Langharig, Kortharig, Dik

  • Herkomst:
  • Verenigd Koninkrijk

  • Schofthoogte:
  • 48 tot 53 cm

  • Gewicht:
  • 14000 tot 20000 Gram

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het is een populaire hond die ingezet wordt bij verschillende sporten waaronder nog steeds schapendrijven, de taak waarvoor hij oorspronkelijk werd gefokt.

Karakter

Eigelijk staat de Border Collie nog heel dicht bij zijn wilde verwant, de wolf. Het schapen drijven, waar dit ras zo goed om bekend staat, is in feite niets anders dan jagen, maar dan zonder te doden. Feitelijk doet de Border niets anders dan, wat de wolf doet bij het besluipen van zijn prooi, alleen voert de Border vaak het werk uit, van één hele roedel wolven in zijn ééntje uit: de hond rent op topsnelheid om de kudde heen, sta plotseling stil, duikt in elkaar en fixeert de schapen met zijn blik. Afhankelijk van zijn opdracht is hij op deze manier, in staat een hele kudde bij elkaar te houden en een bepaalde richting op te drijven of één of enkele dieren (schapen, runderen, of ganzen) van de kudde af te zonderen

Uiterlijk

Algemeen geldt dat Bordercollies harmonieus gebouwd moeten zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn, echter zonder fijnheid. De Bordercollie moet tonen dat hij gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De bordercollie dient uithoudingsvermogen te hebben en snel en schrander te zijn. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben, diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprong, en tamelijk laag geplaatst. Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe.

Verzorging

De Border Collie heeft een dikke vacht, die regelmatig verzorging en borstelen verseist. Deze hond verhaart gemiddeld en aan de zachte, dichte ondervacht moet speciale aandacht worden besteed. Ook horen regelmatig schoonmaken van de oren en knippen van de nagels tot de verzorging die de Border Collie nodig heeft. De gebieden tussen de oren, onder de kin, de nek en de achterhand zijn probleemgebieden die onderhevig zijn aan vervilting.

Geschiedenis

De bordercollie is afkomstig uit het gebied dat men "the Border" noemt, tussen Engeland en Schotland, daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Hoe de naam bordercollie is ontstaan is erg onduidelijk, er bestaan namelijk vele verklaringen voor deze naam. Het zou een verwijzing kunnen zijn naar hun witte kraag "collar". Ook "coaly" een afleiding van "coal" wat steenkool betekent in het Engels. Het kan ook verwijzen naar het type schaap waarmee er veel werd gewerkt "coalies". Of een woord dat de Kelten gebruikten voor bruikbaar "colley".