Amerikaanse StaffordshireterriŽr

AD

De Amerikaanse StaffordshireterriŽr staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Wit, Zwart

  • Vacht:
  • Kort, Strak, Hard, Glanzend

  • Herkomst:
  • Amerika

  • Schofthoogte:
  • 43 tot 48 cm

  • Gewicht:
  • 25000 tot 35000 Gram

De American Staffordshire Terriër wordt vaak gezien als een Pit Bull, mensen zijn vaak bang voor dit soort honden. Het zijn honden die van nature erg lief en zacht zijn. De American Staffordshire Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Karakter

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is een opgewekte, voor zijn grootte een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is. Het is ook een betrouwbare metgezel, die erg mensvriendelijk is en bijzonder goed met kinderen overweg kan. De meeste Amerikaanse Staffordshire Terriers zijn allemansvrienden en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Over het algemeen is het zo, dat de Amerikaanse Staffordshire Terriër niet opzoek is naar ruzie is met andere honden. Vaak zijn ze vrij ongeïnteresseerd voor soortgenoten tenzij het teefjes zijn.

Uiterlijk

Ze zijn stevig , gespierd. Straalt kracht en gezag uit en imponeert. Brede schedel, sterke kaken, korte rug en een brede borstkas. Atletisch voorkomen. Hoofd en schedel: Middelmatig lang, overal diep, brede schedel. Wangspieren zijn goed ontwikkeld, stop duidelijk aangegeven. Oren hoog geplaatst. Kaken duidelijk aangegeven en sterk ontwikkelde wangspieren.

Verzorging

Omdat de vacht korte haren heeft, heeft de hond niet veel verzorging nodig. Af en toe de dode en losse haren met een rubberen borstel uit de vacht verwijderen en goed wrijven met een handdoek. Af en toe een bad of goed wassen is voldoende. En verder de normale verzorging zoals bij elke andere hond nodig is.

Geschiedenis

De voorvaderen van de Americaanse Staffordshire Terriër werden gebruikt als waakhond/trekhond. De Romeinen waren onder de indruk en namen dergelijke honden mee om te gebruiken voor hondengevechten, die destijds zeer populair volksvermaak waren. Pas rond 1890 gingen serieuze fokkers zich bezig houden met dit ras, die meer gericht was op uniformiteit. In 1936 werd de officiele rasstandaard opgesteld. Het ras is afgeleid van de Engelse Bulldog en de Engelse terrier. In 1972 werd de naam veranderd in American Staffordshire Terrier, om het onderscheid te maken met de lichtere Staffordshire Bull Terrier. Sinds 1983 is dit ras in Nederland bekend. Momenteel zijn er zo'n 3000 American Staffordshire Terriër in Nederland ingeschreven.