Alaska-malamute

AD

De Alaska-malamute staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • wolfsgrijs, zwart, wit

  • Vacht:
  • dik, grof

  • Herkomst:
  • Alaska

  • Schofthoogte:
  • 58 tot 65 cm

  • Gewicht:
  • 34000 tot 38500 Gram

De Alaskan-malamute is een erg oud hondenras. Het is een sledehond die is vernoemd naar een eskimostam genaamd Mahlemuts, in Alaska. Het ras wordt al generaties lang gebruikt voor het trekken van sleden met zware vrachten. De Alaskan-malamute behoort tot de rasgroep keeshonden en de sectie sledehonden. Zijn karakter is egoistisch ingesteld op zichzelf. Hij denkt eerst aanzichzelf, voordat hij aan andere denkt.

Karakter

De Alaskan Malamute is een waardige hond, die aanhankelijk, intelligent, vriendelijk, en trouw is, maar kan soms ook dominantie vertonen, vooral tegen andere honden. Deze honden hebben graag zoveel mogelijk mensen om zich heen en houden van een spelletje. Er een groot verschil in gedrag tussen een individuele hond en hoe ze zich gedragen in roedel. De Alaskan Malamute is over het algemeen tegen iedereen en alles vriendelijk, waardoor hij totaal niet geschikt is als waakhond. De meeste hondenrassen jagen wel eens achter een kat of wild aan, Malamutes en Husky's gedragen zich zoals een wolf. Dat betekent dat ze jagen, en hun prooi doden en opeten als de kans zich voordoet. Net zoals andere keeshonden blaffen ze weinig.

Uiterlijk

De reuen zijn over het algemeen wat groter en wegen wat meer. De Alaskan Malamute is perfect geweerd tegen de kou in de poolgebieden. Ze zijn compact gebouwd, waardoor het oppervlakte waar warmte verloren kan worden klein is tegenover zijn massa. De bovenvacht is dik en grof, en mag niet lang of zacht zijn. Als ze slapen doen ze dat in een sterk opgerolde houding.

Verzorging

De Alaskan Malamute moet dagelijks verzorgd worden. Met een grove kam en borstel de vacht verluchten, alleen je moet er wel op letten dat je er niet teveel ondervacht uithaald. Doordat hij in nature geboren is als slede hond, is het belangrijk dat deze honden erg veel buitenlucht en beweging krigen. De Alaskan Malamute's zijn over het algemeen gevoelig voor schoonmaak middelen. Ze kunnen daar uitslag en jeuk van krijgen. Een Malamute mag niet niet te warm liggen omdat hij dan last kan krijgen van uitslag.

Geschiedenis

De geschiktheid van de Alaskan Malamute maakte hem in de tijd van de gouzoekers erg populair, doordat hij zwarte vrachten kon vervoeren. Doordat er een enorme vraag naar was, maar een beperkt aanbod, is het ras bijna tenonder gegaan. Tussen de eerste en tweede wereldoorlog waren er een hoop fokkers die dit ras wilden redden. Helaas liep het aantal na de tweede oorlog behoorlijk af, doordat militairen, de slede hond wilden gebruiken in de poolgebieden. Een aantal jaren laten is het aanta weer gegroeid door enthousiaste fokkers. De eerste belangrijke fokker was Arthur Walden van de Chinook Kennel, de latere Kotzebue Kennel, gevestigd in New England. Deze kennel werd in 1928 in zijn geheel overgenomen en voortgezet door mr. & mrs. Milton Seeley. Nog tot heden worden Malamutes onder de kennelnaam Kotzebue gefokt.