Bloedhond (Sint-Hubertushond)

AD

De Bloedhond (Sint-Hubertushond) staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Rood, Zwart

  • Vacht:
  • Kortharig, Grof

  • Herkomst:
  • Belgie

  • Schofthoogte:
  • 61 tot 66 cm

  • Gewicht:
  • 36000 tot 50000 Gram

De Bloedhond is een speurhond met een zeer sterk reukvermogen. De hond wordt veel gebruikt voor het opsporen van mensen. Vroeger was hij vooral voor de hertenjacht populair. Hij kan een redelijk oud geurspoor nog volgen. Het ras is vooral bekend vanwege dit reukvermogen. Om die reden is de Bloedhond in het verleden ook regelmatig ingekruist met andere rassen, met het doel het reukvermogen van die rassen te verbeteren. Door hun speurcapaciteiten doen deze honden het goed bij Clean Boot Hunting. De Bloedhond behoort tot de Rasgroep "Lopende honden - zweethonden en verwante rassen"

Karakter

Bloedhonden hebben een zeer zacht karakter, zijn erg aanhankelijk en dol op knuffelen. Als jonge hond kunnen ze behoorlijk onstuimig zijn. Ook bewegen ze zich als ze jong zijn een beetje lomp en knullig, èrg schattig. Eenmaal volwassen worden ze rustiger en verkrijgen ze een zekere ‘Koninklijke waardigheid’. Ze houden van gezelschap, van mensen en soortgenoten. Maar zijn ook eigenwijs en gaan graag hun eigen gang.

Uiterlijk

De bloedhond heeft een waardig, statig uiterlijk. Kenmerkend zijn de grote hangoren en de melancholische blik. De bloedhond heeft een smal hoofd en een lange hals. De vacht is dicht en kort, wat een eigenschap is die hij nog van de jacht heeft overgehouden, omdat op deze manier de vacht goed schoon te houden is. De kleuren waarin de bloedhond kan voorkomen is een kleurcombinatie van zwart en rood, zwart en lever en rood en rood.

Verzorging

De Bloedhond heeft weinig extra verzorging nodig, maar moet zijn energie kwijt kunnen. Een tuin, of veel buitenlucht is daarom noodzakelijk voor deze honden. Af en toe de vacht van de hond borstelen om de dode haren te verwijderen. De oren regelmatig controleren op vuil, en af en toe de oren wassen, om oorontsteking te voorkomen.

Geschiedenis

De Bloedhond is een hondenras dat afkomstig is uit België, waar Sint Hubertus een hele meute van deze soort honden hield (St. Hubertushonden). Door zijn edele uiterlijk en bijzondere kwaliteiten als speurhond was het ras geliefd bij de Franse koningen. Willem de Veroveraar bracht hem in 1066 naar Engeland, waar de St. Hubertushonden door middel van selectief fokken werd veredeld in de Britse Bloodhound van nu.