Basset artÚsien normand

AD

De Basset artÚsien normand staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart, Wit, Rood

  • Vacht:
  • Glad, Kort, Dik

  • Herkomst:
  • Frankrijk

  • Schofthoogte:
  • 26 tot 36 cm

  • Gewicht:
  • 15000 tot 20000 Gram

De Basset Artesien Normand behoort tot de Rasgroep "Lopende honden - zweethonden en verwante rassen" De Basset artésien normand is een hondenras dat gerekend wordt tot de FCI Groep 6: Drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen. Een verdere onderverdeling in secties, brengt de hond in Sectie 1: Drijvende honden onder.

Karakter

Het eigenzinnige karakter maakt dat van een Artésien geen stipte gehoorzaamheid verwacht mag worden. de artésien is behoorlijk koppig en eigenwijs, maar wel op een grappige & vrolijke manier. Het zijn geen honden die altijd goed luisteren.

Uiterlijk

De Basset Artésien Normand is een lage, stevige hond met gestrekte bouw. Hij heeft lange, soepele gedraaide oren en sprekende ogen. De kortbenigheid van de Basset artesien normand wordt veroorzaakt door een afwijking in het kraakbeen, dat bekend staat onder de naam chondrodysplasie. Hierbij valt het gen dat voor normale groei van de beenderen zorgt uit. Een gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de tussenwervelschijven minder is dan bij normaalbenige honden, zodat wervelkolomafwijkingen kunnen optreden.

Verzorging

Een volwassen Basset Artesien Normand heeft een flinke wandeling nodig maar wanneer hij deze achter de rug heeft, ligt hij het liefst de rest van de dag op de bank of in de zon. De vacht heeft niet zo veel verzorging nodig. Regelmatig een keertje borstelen is meer dan voldoende. De oren hebben extra aandacht nodig, dit omdat ze lang zijn en er dus snel vuil kan ophopen. Het is aan te raden deze maandelijks te controleren en eventueel schoon te maken met een oorcleaner.

Geschiedenis

De grondlegger van de Basset Artésien Normand zoals wij die nu kennen, is de fransman Leon Verrier. De Artésien stamt af van honden met een normale beenlengte die bij de jacht te paard werden gebruikt. Basset betekent laag gesteld. De Basset is geschikt voor de jacht te voet, hetgeen nog steeds in meuteverband (met name in Frankrijk) wordt beoefend. De Artésien heeft een zeer goede neus. Hij is gefokt om wild zelfstandig op te sporen en op te drijven (bijvoorbeeld konijn en haas). Op verkeersveilig terrein kan hij los meelopen. Als pup is dit snel geleerd. Mocht hij zijn neus achterna gaan en wat verder weg zijn dan weet hij zijn baas terug te vinden.