Chihuahua

AD

De Chihuahua staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart, Wit, Bruin, Grijs

  • Vacht:
  • Lang, Kortharig

  • Herkomst:
  • Mexico

  • Schofthoogte:
  • 15 tot 23 cm

  • Gewicht:
  • 1000 tot 3000 Gram

Chihuahua's staan bekend als de kleinste honden ter wereld, maar ze kunnen heel erg fel en scherp zijn tegen andere honden. Dit ligt voornamelijk aan de opvoeding en socialisatie die de hondjes krijgen. Soortgenoten worden in het algemeen goed geaccepteerd. Ze zijn erg nieuwsgierig naar andere honden. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden.

Karakter

De Chihuahua mag dan het kleinste hondenras ter wereld zijn, maar daar gedraagt hij zich niet naar. Hij zal het niet nalaten om zelfs de allergrootste hond uit te dagen. Een Chihuahua-eigenaar moet hierop altijd alert zijn, om te voorkomen dat het kleine uitdagertje in gevaarlijke situaties terechtkomt. Het waakvermogen van dit kleine, dappere beestje doet menigeen versteld staan. Geluiden die voor het menselijke oor nauwelijks waarneembaar zijn, halen een Chihuahua meteen uit zijn slaap. Als het voor hem een vreemd geluid is, slaat de kleine waker onmiddellijk aan.

Uiterlijk

Van alle hondenrassen is dit het kleinste; de geringe maat staat echter geen misvormingen, zwakte en gebrek aan harmonie toe, in welk opzicht dan ook. Het type valt op door het grote, appelvormig hoofd, de korte neus, de grote, in het oog springende oren, de opvallend uitdrukkingsvolle ogen en het stevige lichaam, dat ook van een afstand geen broze, zwakke indruk dient te maken. Bijzondere kenmerken zijn een correcte verhouding tussen de lengte van het lichaam en de hoogte daarvan, middellange benen, een vaste en rechte rug, een stevig gangwerk, hoog gedragen staart en een pittige uitdrukking.

Verzorging

De Chihuaha moet eens per week geborsteld worden, waardoor losse haren verwijderd worden en eventuele klitjes (bij de langharige Chihuahua ) uit de vacht gaan en voorkomen worden. De darmen zijn meestal sterk en goed bestand tegen wisselend voer en nu en dan een hapje mensen eten meesmikkelen (niet te zout of te gekruid!!) De Chihuahua houdt van de warmte en wil in de kou soms best graag een truitje of jasje aan.

Geschiedenis

Er werd veel gespeculeerd over de geschiedenis van de chihuaha. Tot 1898 was het ras uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Is het echt een inheems ras dat afstamt van de honden van de Azteken? Werd het door de Spaanse veroveraars naar de Nieuwe Wereld gebracht? Of komt het ergens anders vandaan? Bewijzen van de echtheid van de chihuahua zijn de afbeeldingen van dergelijke honden in het klooster van Huejotzingo, dat dateert uit de tijd van de Tolteken, en de verschillende archeologische opgravingen.