Afghaanse windhond

AD

De Afghaanse windhond staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Alle

  • Vacht:
  • Langharig, Zacht

  • Herkomst:
  • Afghanistan

  • Schofthoogte:
  • 63 tot 74 cm

  • Gewicht:
  • 23000 tot 28000 Gram

De Afghaanse Windhond behoort tot de groep windhonden. Hij word momenteel gebruikt als waakhond, schaapherder, en familiehond. Vaak zie je deze honden ook bij tentoonstellingen. De Afghaanse windhond is een middelgrote, harmonisch gebouwde windhond De mannetjes zijn over het algemeen wat groter als de vrouwtjes. De gemiddelde levensverwachting voor de Afghaanse Windhond ligt rond de veertien jaar. De hond komt onder andere voor in enkele animatieseries zoals "lady en de vagebond, balto, en de 101 Dalmatiėrs. Op 3 augustus 2005 heeft een Koreaanse wetenschapper genaamd Hwang Woo-Suk, dat hij en zijn team een Afghaanse Windhond hadden gekloond. Dit was de eerste gekloonde hond in de geschiedenis.

Karakter

Deze hond word over het algemeen gezien als een Koninklijke hond doordat hij edel, elegant, en moedig is. Hij heeft het vermogen om zelf te denken, en houd zich afzijdig van vreemden. De Afghaanse Windhond kan uitbundig en speels zijn met zijn gezin. Het is een taaie hond, maar toch kan hij zich eenzaam voelen als hij niet voldoende aandacht krijgt. De Afghaanse Windhond is een zeer lieve, trouwe, aanhankelijke en gevoelige hond met een laag dominantie gevoel. Het zijn snelle jagers, die hun prooi net zolang achtervolgen totdat ze uitgeput neervallen. Ze accepteren kinderen en dieren als ze hem een hoog waardigheid gevoel geven. De reuen kunnen zich nog weleens dominant gedragen als er andere reuen in de omgeving zijn.

Uiterlijk

Zoals je ziet in de Afghaanse Windhond behoorlijk behoord, dit vergt dus erg veel aandacht. Daarom moet je de hond vaker wassen en borstelen dan bij andere rassen. Het is belangrijk dat de hond veel lichaamsbeweging krijgt voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een volwassen Afghaanse Winhond die te weinig beweging krijgt, zal snel vervelend gaan worden, om zichzelf toch een beetje te kunnen vermaken.

Verzorging

Het is een middelgrote en harmonisch gebouwde windhond, die kracht en snelheid uitstraalt. Vanaf de schoft is haar naar achteren op de rug kort en dicht. Je kan ze vinden in veel verschillende kleuren. De teefjes zijn vrijwel altijd kleiner dan de reuen. De Afghaanse Windhond moet elke dag geborsteld worden, en 1x per maand een bad zal goed doen.

Geschiedenis

De Afghaanse Windhond komt zoals je aan de naam hoort uit Afghanistan. Er bestonden oorspronkelijk twee rassen, de vlakte-Afghaan en de berg-Afghaan De hond werd voor de jacht gebruikt in de bergachtige streken in het noorden van Afghanistan. Ze werden gebruikt om te jagen op bergherten, kleine roofdieren, en zelfs hazen. Het ras is erg oud, ze leefden 4000 jaar geleden al. In Europa komt het ras sinds 1880 voor, toen de Britse officeren de honden uit Afghanistan meenamen. Buiten Afghanistan komt de hond raszuiver bijna niet voor.