Azawakh

AD

De Azawakh staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zand, Rood

  • Vacht:
  • Kort, Fijn

  • Herkomst:
  • Afrika

  • Schofthoogte:
  • 60 tot 74 cm

  • Gewicht:
  • 15000 tot 25000 Gram

De Azawakh is een hondenras dat afkomstig is uit Mali, dit ligt in Afrika. Het is een jachthond die jaagt op groot en klein wild. De vacht is kortharig in de kleuren zand, rood of gestroomd, daarbij zijn witte tenen verplicht. Een witte bles en witte borstvlek zijn toegestaan maar niet verplicht.

Karakter

De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond, die eenzelfde karakter toont als de mensen van het volk waar hij, lang voordat de honden naar Europa kwamen, mee samenleefde. De trots en zelfstandigheid kunnen makkelijk begrepen worden als men bedenkt, dat de Touareg nooit meer dan een of twee dieren gelijktijdig hadden, welke als jagers, maar ook als waakhond een functie vervulden. Ook aan het temperament van de Azawakh moeten aantal woorden gewijd worden.

Uiterlijk

De Azawakh is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang, droog fijngevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor. Het trots gedragen hoofd, de lange slanke hals, de fjingebouwde ledematen en de diepe borst bij de opgetrokken smalle korte lendenen benadrukken voor alles elegantie en rastypische verschijning.

Verzorging

Wanneer een Azawakh iets mankeert, geneest hij over het algemeen bijzonder snel. Een aandoening die wel voorkomt in het ras is epilepsie. Verder zijn er gevallen bekend van hypothyreoïdisme, een schildklieraandoening waarbij de hond een tekort heeft aan thyroxine. De symptomen zijn haaruitval en vetzucht bij oudere honden. Ook auto-immuunziekten komen sporadisch voor binnen het ras. De Azawakh is erop gebouwd om aan de magere kant te zijn. Het is dus de bedoeling dat de hond mager blijft, anders is het slecht voor de gezondheid. De vachtverzorging van de Azawakh heeft niet veel om het lijf. Wanneer de hond regelmatig word geborsteld met een hondenhandschoen, blijft zijn vacht in goede conditie.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke thuisland van de Azawakh zijn de eindeloze steppen en de halfwoestijn van de zuidelijke Sahara en de Sahel-zone. Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Als hij rent kan de hond een topsnelheid behalen van 64 km/u halen.