Affenpinscher

AD

De Affenpinscher staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart, Grijs

  • Vacht:
  • Langharig

  • Herkomst:
  • Duitsland

  • Schofthoogte:
  • 25 tot 30 cm

  • Gewicht:
  • 5000 tot 8000 Gram

De Affenpinscher behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden". De hond is inmiddels herontdekt door de Nederlanders & Amerikanen. Het teefje krijgt maar enkele Pups waardoor de puppies duur in aanschaf zijn. Over het algemeen worden deze hondjes als schoothondjes gezien vanwege de lengte. De haffenpinschers hebben een harde en ruige vacht.

Karakter

De Affenpinscher is een erg levendig, waakzaam, en vrolijk type, en dient zo'n 3x per dag uitgelaten te worden. Verder is het belangrijk om veel met de hond te spelen. Affenpinschers gaan goed om met kinderen ( geen jonge kinderen ), en ook met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima overweg. De affenpinscher is een gezinshond, en wilt het liefst bij de het gezin betroken zijn. Terwijl ze klein in omvang zijn, zijn ze niet bang voor de grotere honden. Het karakter van de Affenpinscher lijkt op het karakter van een terriër.

Uiterlijk

Als je de Affenpinscher van opzij bekijkt, heeft hij ook echt de contouren van een aapje. Afgezien van zijn opvallende hoofd heeft hij een harde, ruige vacht. De dekharen van de affenpinscher zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan.

Verzorging

De Affenpinscher moet dagelijks geborsteld worden met een grove borstel, of met een speciaal in de hand liggende terrierborstel. De grote behandeling van de Affenpinscher gebeurt in de ruiperiode. Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp.

Geschiedenis

Toen Duitse boeren in de 17e eeuw enorme last kregen van ratten op hun erf en in hun stallen, moest een nauwelijks 4 kg wegend hondje uitkomst brengen. De Affenpinscher is een van de oudste dwergrassen en een fijne gezelschapshond. Bijna was het ras uitgestorven. In 2004 waren er nog maar 300 op de gehele wereld. Inmiddels herontdekt door enige fokkers in Amerika en ook Nederland, wint het ras langzaam weer in aantal. Meestal komen er maar weinig puppy's voor in een nestje en doordat er vaak een keizersnede plaatsvindt is het een hondje dat duur is in het fokken. Bij de aanschaf moet je dan ook op een stevige prijs rekenen. De rasnaam betekent 'apenpinscher'. Hij is zo genoemd om zijn warrelige wenkbrauwen en donkere ogen.