Bordeauxdog

AD

De Bordeauxdog staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart, Rood

  • Vacht:
  • Fijn, Korthaar, Zacht

  • Herkomst:
  • Bogogna

  • Schofthoogte:
  • 58 tot 69 cm

  • Gewicht:
  • 50000 tot 80000 Gram

De Bordeauxdog behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden" Een dog is hond die altijd lijkt te slapen , maar ondertussen waakt hij heel goed. Hij ziet en hoort alles , bewust en onbewust.

Karakter

Geen enkele Bordeauxdog is het zelfde , niet qua uiterlijk niet qua karakter. Een Bordeauxdog in huis richt zich op de baas en zijn gezin , dit is het middelpunt van zijn wereld , als men afwijkt van de dagelijkse routine kan de hond van slag raken laat je hond dan ook van jongs af aan zoveel mogelijk meemaken Een hond die gewend is in het gezin zal zich moeilijk aanpassen in een kennel en dan ook zijn onvrede laten blijken. De Bordeauxdog heeft ook een gevoelig karakter ben je verdrietig of boos dan zal hij je komen troosten of komen oppeppen , wegsturen heeft geen zin.

Uiterlijk

De Bordeauxdog is een mooie, sterk gelijnde kolos met een zeer sterk gespierd, harmonisch lichaam. Hij is tamelijk dicht bij de grond gebouwd, dat wil zeggen dat de afstand borstbeen - grond gelijk of kleiner is dan de borsthoogte, van voren gezien en gemeten achter de elleboog. De Bordeauxdog heeft het uiterlijk van een gedrongen atleet, gespierd, imponerend en trots.

Verzorging

De Bordeaux Dog is geen hond om binnen te houden. Hij heeft veel ruimte en veel beweging nodig. De vacht van de Bordeaux Dox moet regelmatig geborsteld worden, vooral tijdens de rui. Dat moet met een rubberen borstel om de dode en losse haren eruit te halen. De gezichtsplooien moeten af en toe schoongemaakt worden. De pups mogen niet teveel vermoeid worden omdat Bordeaux doggen zoals alle grote honden heel snel groeien en ze veel energie nodig hebben om een sterk beendergestel op te kunnen bouwen. Daarom is een evenwichtige en volledige voeding heel belangrijk.

Geschiedenis

De Romeinse molossers zijn de voorouders van de huidige bordeauxdog. Een van deze honden werd reeds in 1300 v. Chr. op de situla van Bologna getoond en vertoont grote gelijkenis met de huidige bordeauxdog. De molosser kwam met de Romeinen naar Frankrijk. Uit deze honden ontwikkelde zich de middeleeuwse alan. Binnen de groep molossers hebben alle rassen een brede schedel met zwaar bot en overeenkomstige karaktertrekken. Tot deze groep behoren verder onder andere de bullmastiff, de mastiff, de mastino napoletano maar ook de boxer en de Duitse dog. De bordeauxdog vindt zijn oorsprong in een lang en onstuimig verleden. Uit de historie van de groep molossers blijkt dat ze van oudsher een belangrijke plaats in dienst bij de mens hebben ingenomen. Hij werd gebruikt voor de jacht op groot wild en de bewaking van het huis en hof. Door zijn bouw en moedig karakter werd hij ook ten tijde van Karel de Stoute ingezet als legerhond.