Argentijnse dog (Dogo argentino)

AD

De Argentijnse dog (Dogo argentino) staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • wit

  • Vacht:
  • Kort, Hard, Glanzend

  • Herkomst:
  • Argentinie

  • Schofthoogte:
  • 60 tot 65 cm

  • Gewicht:
  • 40000 tot 45000 Gram

De Argentijnse Dog is een tamelijk grote, zeer krachtige hond, die veel respect afdwingt. De Argentijnse Dog is een typische eenmanshond, hij vind het dus geen probleem om alleen te zijn. Het is geen ras voor mensen zonder ervaring met honden. Hij is zijn gezin zeer trouw, en daarbij vriendelijk voor kinderen maar tegelijkertijd een scherpe waakhond.

Karakter

De Argentijnse Dog is een moedige hond die in staat is te speuren, spoor te volgen en groot wild als poema's, rode vossen en wilde zwijnen aan te vallen. De Argentijnse Dog heeft vele van de beste kwaliteiten van de rassen waarop het is gebaseerd geërfd: de hoogte van de Duitse Dog, het uithoudingsvermogen en de witte kleur van de Pyrenese Berghond, het reukvermogen van de Pointer, het vermogen om te denken en de zachtaardigheid van de Boxer, de vasthoudendheid en doorzettingsvermogen van de Bull Terrier en de kracht van de kaken van de Bordeauxdog.

Uiterlijk

De Argentijnse Dog heeft een brede, diepe en lange borstkas. Goede hoeking van schouder en opperarm, goed bespierde voorhand. De ruglijn helt licht van schoft naar staartaanzet. Zijn staart is lang en grof, reikt tot de punt van de sprong. Wordt normaal hangend gedragen, maar bij beweging of arbeid iets hoger en wordt dan onafgebroken heen en weer bewogen.

Verzorging

De Argentijnse Dog heeft een vach,t die zeer makkelijk te onderhouden is. Aan de nagels moet speciale aandacht worden besteed; omdat ze zeer snel groeien, moeten ze vaak geknipt worden. Dit ras verhaart matig. Wanneer het koud is, kan de Argentijnse Dog het beste binnen zijn. De huid van de Argentijnse Dog is gevoelig en kan verbranden door de zon, dus het is belangrijk om voor schaduw te zorgen, als de Argentijnse Dog gedurende langere perioden buiten is. Bij het baden moeten alleen zachte shampoos of shampoos speciaal voor witte vachten gebruikt worden.

Geschiedenis

De Argentijnse Dog is oorspronkelijk een jachthond, maar hij is ook een fijne gezinshond, mits hij een consequente opvoeding krijgt. Dr. Antonio Nores Martinez begon in 1928 met het opstellen van een eerste rasstandaard. De Argentijnse dog is de nationale hond van Argentinië. Het ras ontstond pas in de jaren twintig en zijn schepper was Dr Antonio N. Martinez. Hij wilde een krachtige en moedige jachthond scheppen, die bovendien een goede waak- en familiehond was. De eisen die aan de hond werden gesteld waren hoog want het beoogde wild bestond uit wilde zwijnen, poema’s en jaguars.