Boxer

AD

De Boxer staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Bruin, Zwart, Wit

  • Vacht:
  • Kort, Hard, Vlak, Glanzend

  • Herkomst:
  • Duitsland

  • Schofthoogte:
  • 53 tot 64 cm

  • Gewicht:
  • 18000 tot 32000 Gram

De boxer is een hond die hoort bij de dogachtigen. Het is een hond die onstuimig is en erg trouw is. De boxer word gemiddeld tien tot twaalf jaar oud. De Boxer is een goedgehumeurde, speelse, nieuwsgierige en energieke hond.

Karakter

Dynamisch, onstuimig, dominant en eerlijk van karakter. De Boxer is evenwichtig, kalm en sociaal. Hij is erg gehecht en trouw aan zijn bazen en het hele gezin. Het is een goede waakhond, aangezien hij wantrouwig tegenover vreemden is. Hij getuigt van grote moed bij de verdediging en de bewaking van zijn eigendom. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Uiterlijk

De boxer is een gespierde, fijn ultrakort fluwelig behaarde hond met een vierkante snuit en glad velletje. De neus van de boxer is zwart en breed, licht opgetild en schuin. De voorsnuit is zwart. Hij is prognaat, de bovenkaak is ingekort, de onderkaak groeit er net iets voor en buigt naar boven, maar de boxer heeft plaats voor zijn tanden. De lippen zijn zwaar maar ze bedekken mooi de tanden en zijn niet zo zwaar en dik dat ze door hun gewicht de ogen opentrekken of het speeksel uit de mond laten vloeien, zoals bij sommige andere dogachtigen. Wanneer hij denkt, trekt de boxer grote zorgenrimpels over zijn voorhoofd en wordt bangelijk menselijk.

Verzorging

De hond geraakt gewend aan het leven in een appartement maar hij heeft veel beweging nodig. Boxers hebben een harde en korte vacht, die met een zachte borstel onderhouden moet worden. Deze hond verhaart gemiddeld en de natuurlijke glans van de vacht kan bevorderd worden de vacht door af en toe af te wrijven. Beweging is dus het allerbelangrijkste voor de Boxer.

Geschiedenis

De Boxer is ontstaan in de 16e eeuw. Deze honden zijn afstammelingen van de Duitse Mastiff soorten, de Bullenbeiszer en de Bärenbeiszer. Deze honden zijn destijds gekruist met de Mastiff en de Bulldog. De Engelse naam "Boxer" verwijst naar zijn manier van stotende gevechtstijl. In het verleden werden Boxers gebruikt voor het voortdrijven van stieren, voor het trekken van karren en voor de jacht, maar naar verloop van tijd werd de niet-agressieve kant van hun karakter meer ontwikkeld en werden ze gebruikt als circushonden en theaterhonden. In 1903 kwam dit ras naar de Verenigde Staten en in de jaren veertig van de 20e eeuw werd dit ras populair.