Berner sennenhond

AD

De Berner sennenhond staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Zwart

  • Vacht:
  • Lang, Glad, Golvend

  • Herkomst:
  • Zwitserland

  • Schofthoogte:
  • 58 tot 70 cm

  • Gewicht:
  • 45000 tot 55000 Gram

De Berner sennenhond is een grote, en krachtig gebouwde berghond uit Zwitserland. Dit ras is overwegend zwart met bruinwitte aftekeningen op kop, borst en poten. De vacht is lang en golvend. De naam van het ras verwijst naar kanton Bern waar deze hond gefokt werd. 'Sennen' betekent zoveel als 'boeren in de Alpen'.

Karakter

De Berner sennenhond is waakzaam, maar toch erg beheerst. De waakzaamheid van de Berner beperkt zich tot het terrein en de leden van het eigen gezin. De hond is niet overmatig fel en grijpt alleen in wanneer het echt nodig is. Tegenover bekenden is de Berner sennenhond zeer aanhankelijk. De zelfstandigheid die de Berner sennenhond heeft ontwikkeld vanwege de taken waarvoor hij is gefokt, kan leiden tot eigenwijs gedrag. Dit maakt dat het ras een zeer consequente training nodig heeft. De hond kan goed overweg met kinderen.

Uiterlijk

Bij alle Sennenhonden is de vacht zwart glanzend met bruinrode aftekeningen aan de wangen, boven de ogen, aan de benen en op de borst. Opvallend zijn verder het witte kruis op de borst en de bles op het hoofd, alsmede de vaak witte voeten en staartpunt. De Berner Sennenhond is de enige langharige van de vier Sennenhonden. Zijn flink behaarde staart draagt hij hangend of licht opgeheven; echter nooit in een krul.

Verzorging

De vacht van de Berner Sennenhond heeft goede verzorging nodig. Minimaal 1x per week moet de hond gekamd worden. Begin hier direct mee als je de pup in huis hebt gehaald. Maak er een leuke bezigheid van, zodat de hond het kammen als een plezierige bezigheid zal zien. Zoals bij iedere hond moeten ook de oren van de Berner Sennenhond regelmatig schoon worden gemaakt. Hiervoor zijn speciale druppels te kooop in de dierenspeciaalzaak. Verder kan oorsmeer gemakkelijk verwijderd worden door een babydoekje ( bijvoorbeeld van zwitsal )

Geschiedenis

Er word gezegd dat het ras afstamt van zwarte dogachtige honden die de Romeinen in Zwitserland importeerden. Hieruit zijn toen verschillende sennenhonden ontwikkeld ('boerenhonden'). Deze rassen verdwenen echter geleidelijk totdat een aantal Zwitserse kynologen in het Dürrbachgebied in de buurt van Bern zich gingen toeleggen op het fokken van de huidige Berner sennenhond. De hond die eerst 'Dürrbächler' werd genoemd kreeg zijn huidige naam een jaar na de oprichting van de eerste vereniging voor dit ras in 1908.