Airedaleterriėr

AD

De Airedaleterriėr staat in rasgroep ?? van de FCI lijst.

  • Kleur:
  • Bruin, Zwart

  • Vacht:
  • Hard, Compact, Ruw

  • Herkomst:
  • Engeland

  • Schofthoogte:
  • 56 tot 61 cm

  • Gewicht:
  • 20000 tot 25000 Gram

De Airedaleterriër stamt van het rivierdal van de rivier Aire, dat ligt in Yorkshire. De Airedale Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers". Het is een jachthond die op van alles jaagt zoals ratten en otters. Het is een fraaie, temperamentvolle, robuuste en sportieve hond. Hierdoor is hij over de gehele wereld geliefd als tentoonstellings- en gezelschapshond. Hij is de grootste van de terrierrassen. Hij is open, zelfverzekerd, dapper, en toegewijd.

Karakter

De Airedale Terrier heeft alle Terriër karakteristieken in zich. Ze zijn vriendelijk, plooibaar, en moedig. De Airedale Terrier houd van gezelligheid, en heeft een nette houding tegenover mensen. Hoewel hij kwiek en vurig is, en zich niet laat afschrikken door andere honden, is hij toch de meest beheerste van alle terriers. De terrieris van nature vrolijk, houd van spelletjes, avontuur, en is aanhankelijk. De Airedale gedraag zich in huis absoluut niet dominant, en kan goed opschieten met kinderen, waardoor de huiselijke sfeer omhoog gaat. De Airedale Terrier is voor niemand bang, maar het is geen ruziezoeker. Ze zijn erg snel en waakzaam, hierdoor zijn ze goed geschikt voor bescherming en gezinshond. De hond heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 t/m 14 jaar.

Uiterlijk

Zijn hoofd is lang en hij heeft een vlak schedeldak, de snuit even lang als de schede. Nauwelijks waarneembare stop, vlakke wangen, vlakke neusrug. Krachtige kaken omdat een krachtige voorsnuit gewenst is. De neusspiegel is zwart. De oren zijn klein, V-vormig, naar voren gevouwen en tegen de zijkant van het hoofd gedragen, iets boven het schedelvlak. De kleur van de Airdale Terrier is zwart of zwart grizzle als zadel, boven aan de nek en op de bovenkant van de staart, alle overige partijen tankleurig. De tankleur van de oren is vaak donkerder. Een klein wit borstvlekje is mogelijk.

Verzorging

De vacht van de Airedale Terriër vergt wat onderhoud. Met name de benen en de baard dienen regelmatig geborsteld te worden. De Airedale Terriër heeft een ruwharige vacht die twee en soms driemaal per jaar geplukt dient te worden, aangezien de hond deze dode haren niet zelf kwijt kan raken. Bij het plukken trekt men de harde, dode haren (het rijpe haar) met kleine plukjes tussen duim en wijsvinger of met een (bot) trimmes uit de huid.

Geschiedenis

De Airedale Terrier, ook wel de koning van de terriers genoemd, is eigenlijk geen zuivere terrier Verondersteld wordt dat het ras afstamt van de uitgestorven Old English Brokenhaired Black and Tan Terrier, de Welsh Harrier alsmede de Otterhond. De oorsprong van de hond is het zuidoosten van Yorkshire in Engeland. De Airdale Terrier is een jachthond die op van alles jaagt zoals ratten en otters. In 1879 verscheen de Airedale Terrier voor het eerst op een tentoonstelling, waarna hij steeds populairder werd. Er wordt aangenomen dat dit ras is voortgekomen uit de Engelse Terriër en de Otterhound. Oorspronkelijk werden de Airedale Terriers gefokt voor de jacht op otters. Ze waren te vinden bij jachtopzieners bij gewone jagers, ze bewaakten het erf en hielden het schoon van ongedierte, en later kwamen ze ook bij gezinnen terecht.